Het bouwen van een virtuele racewagen kan duur zijn. Of je nu gaat om een of console, je hebt de initiële kosten van de hardware van je PS5 en je games toe te voegen aan dan het kopen van een fatsoenlijke stoel en een stuur.  Gelukkig zijn er opties die een geweldige ervaring bieden zonder dat je je portemonnee helemaal hoeft leeg te maken.

De playseat challenge

De eerste indruk van deze PS5 Playseat

Comfortabel zitten tijdens het rijden is van het grootste belang. Maar het gaat er niet alleen om hoe je je voelt als je in de stoel zit, je moet ook rekening houden met de positie van het stuur en de pedalen in je opstelling.

Op het eerste zicht ziet de stoel er een beetje vreemd uit. In plaats van rechtop te zitten, zak je in de stoel. Maar het werkt wel.

De rijpositie is zo goed als perfect

De enige echte kritiek is dat het niet de makkelijkste stoel is  om eruit te komen. Instappen is oké. Er is niets aanwezig om je vast te houden tijdens het uitstappen.

Maar als je erin zit, is alles geweldig. De vorm van de playseat challenge ziet er vreemd uit, maar in de praktijk is het comfortabel om je in te knuffelen als in de cockpit van een raceauto. Het geheel is bekleed met Alcantara stof.

Je stuur zit vast aan een plaat die op en neer klapt. Je hoeft je armen niet te strekken, je zit compact en de hele ervaring is plezierig.

De assemblage

De stoel wordt plat verpakt geleverd en kan gemakkelijk gemonteerd worden. Het geheel duurt ongeveer 10 minuten en meestal gaat het om het vastbinden van de stoffen stoel aan het frame met een serie vrij serieuze klittenband.

De Challenge heeft drie hoofdonderdelen: De zitting, de wielstandaard en de pedaalsteun. Je stuur kan aan de houder worden vastgeschroefd, maar de pedalen zijn een minder permanente aangelegenheid, die met hetzelfde klittenband op hun plaats worden gehouden. Ondanks het scala aan tamelijk eenvoudige montagemethoden is de stoel overal zo solide als een rots.

De voor- en nadelen

De voordelen

 • goed geprijsd
 • degelijke kwaliteit
 • comfortabel
 • opvouwbaar voor gemakkelijk opbergen

Nadelen

 • zwaar stuur
 • lastig om uit de stoel te stappen

Playseat F1 Pro AMG

De eerste indruk van deze PS5 Playseat

Dit systeem maakt het mogelijk om buitengewone krachten toe te passen op het zitframe zonder te buigen. Het zorgt voor totale stabiliteit. De “forcelock”maakt een snelle en eenvoudige aanpassing van de stoel, het stuurwiel en de pedalen mogelijk, waardoor snelle veranderingen zoals pitstops of aanpassingen voor de bestuurder mogelijk zijn. Dit gepatenteerde systeem is gedurende vele jaren getest en geperfectioneerd in de moeilijkste omstandigheden en professionele omgevingen. Vanaf vandaag nu kun je er  thuis van genieten!

Ervaar zelf de spanning en glorie van de Formule 1

De Playseat F1 PRO AMG Petronas Motorsport is gecoat met het officiële kleurenschema, logo’s en stickers van het succesvolle Mercedes AMG Petronas Motorsport Formule 1 team.

De stoelen zijn bekleed met comfortabel, hoogwaardig zwart vinyl in lederlook, geschikt voor vele race-uren. Het gepatenteerde frame is stabiel en dankzij de verstelbaarheid is deze stoel een must have voor sim-racefans die de perfecte positie willen vinden voor de meest intense racespellen.

De belangrijkste voordelen

Echte nadelen werden niet gevonden maar er zijn wel een hele reeks positieve kenmerken.

 • Het playseat® ForceLock™-systeem maakt buitengewone krachten mogelijk en maakt het mogelijk om het stuur en de pedalen eenvoudig af te stellen.
 • Compatibel met alle stuurwiel- en pedaalsets (Logitech, Thrustmaster, Fanatec, enz.) op de markt.
 • Compatibel met alle consoles en PC.
 • Volledig instelbaar voor de perfecte rijpositie.
 • Hoge kwaliteit leder-look zwart vinyl.
 • Superieure bouwkwaliteit, stabiliteit en comfort.
 • Pedaalplaat geschikt voor maximale remkracht.
 • Gemakkelijk te monteren.
 • Gepatenteerd frame en zitting.

Nog enkele specificaties

De stoel is geschikt voor bestuurders van minimum 1,2 meter en maximum 2,2 meter. Ze mogen een gewicht hebben van twintig tot honderdtwintig kilogram. De rugleuning is 86 centimeter, de zitbreedte vijftig centimeter en de zitdiepte zeventig centimeter.

Next Level Racing FGT Lite cockpit

De eerste indruk van deze PS5 Playseat

Voor veel sim racers is het door ruimtegebrek onmogelijk om thuis een speciale racesimulatorcockpit te plaatsen. Behalve het vasthouden aan een standaard, zijn er niet veel opties beschikbaar voor diegenen die een sim-race-oplossing nodig hebben die gemakkelijk kan worden opgeborgen wanneer ze niet in gebruik zijn.

De next level racing FGT lite cockpit vult dit gat in de markt enigszins in. Het is in wezen een turbo-charged dekstoel die opgevouwen kan worden voor gemakkelijke opslag.

De belangrijkste kenmerken

 • Deze seat is opgebouwd rond een reeks verstelbare naven en is veel meer dan alleen een goedkopere versie van de F-GT, het is een volstrekt unieke racestoel. Het heeft net als zijn grotere broer, twee cockpits in een, waardoor gebruikers tijdens het rijden kunnen switchen tussen de Formule- en GT-posities.
 • Het eerste wat je zal opvallen als Challenge of iets dergelijks naar de F-GT Lite springt. Maar het gewicht is een teken van goede bouwkwaliteit. Met een diameter van 25 mm is de gepoedercoate koolstofstalen buis die bij de F-GT Lite wordt gebruikt, steviger en is hij even dik als de buis die bij de duurdere versies van Next Level Racing wordt gebruikt.
 • Omdat het chassis kan inklappen wordt de F-GT Lite voor het grootste deel geassembleerd geleverd. Je hoeft hem alleen maar uit te klappen. Met de instelnaven kun je het pedaaldek en het stuur monteren. Dit is een proces waarbij maar drie bouten nodig zijn en dat minder dan dertig minuten in beslag neemt.

Enkele belangrijke voordelen op een rijtje

 • Naast de opvouwbaarheid zijn de verstelnaven ook de sleutel tot het gebruiksgemak. Je kunt  transformeren tussen vier verschillende formules en een GT-rijpositie tijdens het rijden.
 • Door de achterpoot volledig op te tillen, zodat de stoel omlaag gaat en in contact komt met de vloer, kan de stoel in een F1-achtige configuratie worden gebruikt. In deze positie valt je ooghoogte naar beneden, zodat hij net boven het stuurwiel uitkomt. Met je zwaartepunt laag en je voeten hoog, zorgt het voor een onderdompelende ervaring bij het rijden.
 • Een nog betere oplossing is echter om de tuigage in een meer ontspannen positie te gebruiken door de achterpoot te laten zakken zodat deze in een hoek van 45 graden met de vloer staat. Naast het uitschakelen van het “bunny-hop” probleem, zorgt dit ervoor dat de zitting iets naar achteren kan worden gekanteld, zodat het veel comfortabeler is om te zitten. Ook al is je zwaartepunt niet zo laag in deze positie is het nog steeds echt meeslepend  voor het formule racen en kun je met veel plezier kilometer na kilometer je virtuele racebaan verslinden voor urenlang.