Racegames zijn met de opkomst van Max Verstappen razend populair geworden. Niet alleen het officiële spel van de Formule 1 heeft hier baat bij. De meeste racegames kennen gretig aftrek bij het grote publiek. Met de populariteit van racegames is de zogenaamde Playseat ook veel in trek. Door de aanschaf van een Playseat voel je jezelf nog meer autocoureur dan met een normale controller.

Simracing Setup MetaalHuidige aanbod

Er is veel verschillend aanbod als het aankomt op Playseats. Zo zijn er high tech varianten terug te vinden die letterlijk meebewegen als je remt of stuurt. Door deze beweging krijg je echt het idee dat je in de auto zit. Daarnaast is er een grote groep middenklassers die allemaal ongeveer vier a vijfhonderd euro kosten. Het kost dus redelijk wat geld om een Playseat aan te schaffen. Er zijn wel budget varianten te koop, hierbij lever je echter wel in op comfort en race ervaring. Deze budget varianten zullen overigens nog steeds rond de twee a driehonderd euro kosten. Vanzelfsprekend vind je op onze website heel wat tips om de juiste playseat te kopen, of je nu op PC, op PS5 of op Xbox speelt…

Zelf een Playseat maken

Om geen grote investering te doen aan een Playseat kun je er ook voor kiezen om deze zelf in elkaar te zetten. Praktisch is het alleen een stoel waarop je een pedalen set en racestuur kan monteren. Je kan hierbij nog onderscheid maken tussen twee verschillende varianten, eentje met stoel en eentje zonder stoel

Playseat zonder stoel

Vanzelfsprekend is het makkelijker om een Playseat te maken zonder stoel. Het is echter een minder groot bouwwerk. Bij een variant zonder stoel gebruik je bijvoorbeeld een bureaustoel je hierop kan aansluiten. Zorg er daarbij wel voor dat de bureaustoel tegengehouden kan worden, anders zul je bij het gas geven naar achter rollen. Om deze in elkaar te zetten moet je in ieder geval rekening houden met drie punten. Het eerste punt waar je rekening mee moet houden is de plek van de stoel. Zo moet je de stoel goed aan kunnen schuiven en dus ook goed vast kunnen zetten, zodat je niet naar achter rolt. Als je de plek van de stoel hebt bepaald kun je aan de slag met het racestuur.

Het racestuur moet namelijk op de juiste hoogte vanaf de stoel worden gemonteerd. Als het te hoog zit, zullen je armen sneller vermoeid raken en als het te laag zit zal het de draaicirkel flink beperken. Bij voorkeur zorg je ervoor dat het racestuur nog iets anders afgesteld kan worden. Op die manier zorg je ervoor dat andere mensen ook gebruik kunnen maken van je Playseat. Als laatste is het van belang dat je de pedalen op de juiste plek verwerkt. Zorg er hierbij ook voor dat de pedalen goed vastzitten. Dit zorgt voor meer controle tijdens het racen. Eventueel kan er nog een versnellingspook gemonteerd worden indien je deze gebruikt.

Playseat met stoel

Bij een Playseat met stoel moet met alle voorgaande punten ook rekening worden gehouden. Het grote verschil hierbij is dat je in plaats van een bureaustoel een stoel gebruikt die in je frame wordt verwerkt. Alhoewel dit wel lastiger is zal het een betere race ervaring geven. Je kan er namelijk voor kiezen om een echte racestoel te gebruiken. Het voordeel van het gebruik van een racestoel is dat je gelijk een juiste positie hebt voor je Playseat. Je kan je racestuur en pedalen set hierna naadloos op afstemmen.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.