Als het gaat om een keuze te maken bij de aankoop van een playseat, is comfort de absolute topprioriteit. Je wil per slot van rekening niet het slachtoffer worden dat je nek en rug verkrampen tijdens een marathon gamesessie. Wellicht zal je ook voor functies opteren die chronische pijnen tot een minimum herleiden. Hier komt uiteraard ergonomie om het hoekje kijken. Ergonomie is een ontwerpbasis om de gamer het comfortabeler te maken en het fysieke aspect niet uit het oog te verliezen. Een game racestoel beschikt vaak over ergonomische functie-onderdelen: het ondersteunen van de lenden, de hoofdsteunen, verstelbare armleuningen om maar enkele voorbeelden op te noemen. Het aangenaam aanvoelen is niet de enigste factor waarmee je rekening moet houden bij het nemen van een aankoopbeslissing voor een racestoel. In deze handleiding krijg je infotips welke criteria je moet volgen wanneer je van plan bent een playseat te kopen. Volgende racestoelen scoren het hoogst: Playseat – Evolution RedBull GRC, Playseat Evolution M Alcantaraen Playseat GRAN TURISMO.

Welke criteria moet je hanteren bij de aankoop van een racestoel?

Naast het model waarvoor je kiest, zal je ook goed de technische details van de racestoel in de gaten moeten houden. Even alles op een rijtje zetten:

Kijken naar de structuur

Waaruit bestaat de bekleding? Uit stof of leer, welk ondersteuningsframe is voorzien? Staal of PVC? Allemaal sleutelwoorden die je in het achterhoofd moet houden wanneer je op weg bent naar de gameverkoper. Het belangrijkste is immers de duurzaamheid van je nieuwe racestoel. Het stevig materiaal moet immers zo lang mogelijk meegaan. Zo zal je zorgvuldig moeten controleren of de montagebeugels ondersteuning geven en voldoende robuust zijn. Als je daar niet honderd procent van overtuigd bent, heeft het weinig zin om je dure spaarcenten hieraan te spenderen.

Het comfort geeft je maximaal gameplezier

Als je een perfecte racestoel in huis wil halen, spreekt het boekdelen dat maximaal gameplezier gekoppeld is aan comfort. Het ene kan niet zonder het andere. Alle simulatiestoelen zijn speciaal ontworpen met een rugleuning die uiterst gemakkelijk aanvoelt zodat je ononderbroken 5 uur lang je favoriete hobby kan beoefenen. Zonder die comfortzone, heb je vooral medicatie nodig voor krampen ter hoogte van de billen en hevige rugpijn. Twee bijzonderheden zijn belangrijk om te weten:

 • Je stoel moet goed gevuld zijn
  Een vulling, die compact is, staat immers synoniem voor een gebruiksvriendelijke beleving. Er zijn zachte en stevige modellen om te testen. Je zal ook moeten kijken of de rugleuning voldoende stabiliteit biedt voor je hoofd.
 • Persoonlijke aanpassing van je lichaamsbouw
  Check of je de racestoel kan aanpassen aan je persoonlijke lichaamsbouw. Denk maar aan de stuurhoogte, de afstand van de pedalen wanneer de stoel op zogenaamde rails staat, de rugleuninghoek. Bij sommige modellen kan je zelfs de helling van je ontkoppelingspedalen aanpassen. Een vlot samenspel van allerhande factoren in één model, kan het rijplezier alleen maar voordelen opleveren.

Je racestuur en de compatibiliteit

Zelfs in geïmiteerde situaties is en blijft het stuurwiel het belangrijkste onderdeel van een auto. Dat wordt al bewezen door de centrale rol dat een stuur inneemt binnen de cockpit. Daarom moet de autostoel met een stuur zich kunnen aanpassen aan allerhande standaard stuurmodellen. Een game racepiloot zal het stuur zeker verstellen totdat hij of zij helemaal tevreden is. De montagebeugel, die aan de stoel is vastgehecht en gemonteerd, moet bij wijze van spreken een vloeiende beweging met het stuurwiel vormen. Om die reden mag het stuur sowieso niet onstabiel zijn. Een tip: draai je schroeven heel goed vast en check op tijd en stond na of ze niet zijn losgekomen. Hou ook in de gaten dat de hoogte verstelbaar is volgens je persoonlijke morfologie.

Het belang van de versnellingspook

De ontkoppelingspedalen van een racestoel zorgen voor dat tikkeltje extra dimensie om het gevoel te geven een echte bolide levensecht te besturen. Het overgrote deel van de simulatiestoelen bestaan uit een steun voor de voeten voor twee of drie pedalen. Hun aanwezigheid geeft je die ultieme kick. Je beleeft meer levensechte momenten die nauwelijks te evenaren zijn.

Welke racestoelen zijn het meest geschikt?

Er zijn heel wat playseats op de markt. Welke voor jou de beste racestoel is, hangt van verschillende persoonlijke parameters af. Volgende racestoelen zijn momenteel outstanding: Playseat Evolution RedBull GRC, Playseat – M Alcantara en Playseat – GRAN TURISMO.

Playseat Evolution RedBull GRC

Compatibiliteit

Deze playseat is compatibel voor volgende games: Playstation 2 & 3, XBox, XBox 360, PC, Mac en Wii

Algemene info

Deze Evolution Redbull GRC is een uitstekende simulatiestoel voor videogames. Racefanaten die snelheid hoog in het vaandel dragen, komen ruimschoots aan hun trekken. Het ontwerp van deze playseat staat volledig in het teken van het racen. Het omvat: een kantelbare voet voor pedalen, een stalen buisframe en een steun voor het stuurwiel. Het zitje bestaat uit een synthetische leeromgeving.

 • Het design oogt heel sportief
  De racestoel lijkt helemaal op een authentieke racewagen. De blauwe kleur van het zitje geeft een eigen identiteit en is gebouwd met een stijlvolle afwerking.
 • De stoel bestaat uit blauw kunstleer
  De stoel, geproduceerd uit blauw kunstleer, is van uitstekende kwaliteit. Duurzaamheid is een bijkomende troefkaart. Het gebruikte materiaal is helemaal bestand tegen slijtage en tegen onvermijdelijke krassen. Het geheel wordt volledig ondersteund door een constructie uit staal. Dit maakt de stoel heel robuust en uitzonderlijk stabiel.

Beoordeling

Pluspunten:
+ Het design oogt heel sportief
+ Heel eenvoudig om afstanden in te stellen en eventueel aan te passen zonder veel gedoe
+ De stoelmaat past zich flexibel aan ten opzichte van de lichaamsbouw van de gamers
+ De stalen ondersteuning zorgt voor een robuuste stoel

Minpunten:
– Wanneer je de hoogte van het stuur vergroot, kunnen de pedalen niet worden aangepast en dichterbij komen
– De hoek van de rugleuning is op voorhand bepaald
– Kinderen zullen de hoofdsteun van de stoel ervaren als onnuttig

Playseat M Alcantara

Compatibiliteit

Deze playseat is compatibel voor de consoles PS 2&3 en is een ideaal instapmodel om race ervaring op te doen. De meeste professionele piloten gebruiken deze racestoel als eerste opstap. Het is volledig compatibel met het merendeel van de pedaal sets of sturen die tegenwoordig voor handen zijn.

Algemene info

Deze M Alcantara Playseat is een uitstekende simulatiestoel om de nodige ervaring te verwerven in de autosport competitie. Deze autostoel om te racen bestaat uit: de stuursteun, een zetel voor piloten en een automatisch meegeleverd onderstel om de pedalen aan vast te hechten.

 • Net een echte raceautostoel
  Alleen al het uiterlijk design van de stoel maakt indruk voor elke beginnende of ervaren piloot. Vooral de bekleding kan elke concurrentie aangaan.
 • Een stalen frame geeft betere stabiliteit
  De simulatiestoel voor PS3 beschikt over een stalen frame. Hierdoor krijg je het gevoel de macht te verwerven over een robuuste en solide structuur. Het stuur is verstelbaar wat een ongelooflijk voordeel biedt.

Beoordeling

Pluspunten:
+ De kwaliteit van het product lost alle vooropgestelde verwachtingen in
+ De stoel is zo comfortabel dat urenlang gamen geen pijn aan de rug veroorzaakt
+ Het kostenplaatje dat er aan vast hangt, valt heel goed mee
+ Het stalen frame zorgt voor een stabiele en duurzame stoel

Minpunten:
– Bij een persoon die groter is, kan je de stuursteun moeilijk verstellen
– De hoek van de rugleuning is niet verstelbaar en zit vast
– Het gemis aan een armleuning

Playseat Gran Turismo

Compatibiliteit

Deze playseat is officieel ontwikkeld voor Grand Turismo. Het is een perfecte imitatie van de stoelen voor echte racewagens. Het is een uiterst comfortabel racezitje.

Algemene info

Het ontwerp van de Playseat Grand Turismo is nogal vrij compact te noemen. De stevige metalen ondersteuning is nauw verbonden met de pedalen en het stuur. De ontworpen stoel is er in geslaagd om autoracestoelmodellen perfect waarheidsgetrouw na te bootsen. De rugleuning en de hoofdsteun voelen heel aangenaam aan. Het hart van de stoel is voldoende gewatteerd. Grand Turismo maakt handig gebruik van de handige stof van Alcantara.

 • Veelzijdig cross platform
  Playseat Gran Turismo past bij alle platforms. Van PlayStation 2 tot Playstation 4, X Box One en X Box 360. Wie liever de voorkeur geeft om op de Mac of PC te spelen… het maakt niet uit.
 • Ergonomie en opvouwbaar
  De Playseat Gran Turismo is een vrij makkelijk te hanteren stoel. De klemtoon ligt ook op ergonomie. Bovendien heeft de fabrikant een gepatenteerd vouwsysteem geïnstalleerd voor montage en opslag. Naast dat het ergonomisch is, bestaat de mogelijkheid om het overal mee te nemen en te verplaatsen.

Beoordeling

Pluspunten:
+ Het ontwerp is heel comfortabel en benadert de realiteit van raceautostoelen
+ Je kan het gebruiken voor allerhande platforms
+ Een heel betrouwbare en stevige stoel

Minpunten:
– De stoel is nogal vrij omvangrijk