Gamefanaten die maar al te graag hig-end games spelen zoals Project Cars, Colin Mc Rae en Gran Turismo Sport hebben gesofisticeerde racesturen nodig om naar hartenlust en zo waarheidsgetrouw mogelijk te gamen. De betere racesturen zijn op zo een manier ontworpen dat het een gevoel geeft alsof je een echte racewagen aan het besturen bent. Op deze pagina: “de beste stuurwielen’ krijg je tips welke stuurwielen op dit ogenblik als toppers worden beschouwd. Deze 3 beste racesturen zijn momenteel toonaangevend: Logitech G29Driving Force , Thrustmaster type T-GT en Thrustmaster model T300 RS.

Soorten racesturen

Er bestaan twee soorten beste racesturen op de markt: het racestuur met bedrading en de draadloze types. Welk gamestuur je voorkeur wegdraagt, hangt voornamelijk af van je persoonlijke smaak.

Een bedraad racestuur

Aangezien over het algemeen de kabel maar enkele meters lang is, limiteert het wel het bereik bij een bedraad racestuur. Het grote voordeel anderzijds is dat je kan gamen zonder dat je je zorgen moet maken over een mogelijke onderbreking omdat je geen batterijen moet opladen.

Een draadloos racestuur

Zoals je wellicht al kan vermoeden, zijn draadloze racesturen gewoon hetzelfde dan de bedrade tegenhanger. Het biedt de gamer de mogelijkheid om vanuit een willekeurige afstand te gamen, waar je je ook bevindt. Heel veel gamers geven vooral de voorkeur aan deze optie vanwege het gebruiksgemak. Het enige waar je zorg voor moet dragen is dat je de batterijen regelmatig moet opladen.

Een racestuur kopen: hoe doe je dat?

Als je van plan bent om een stuurwiel te kopen, zal je toch met bepaalde parameters rekening moeten houden. Enkele opties die belangrijk zijn bij het kiezen van een stuurwiel:

De rotatie van je stuur

Wanneer je je race-ervaring wil verbeteren, dan speelt de rotatie van je stuur een heel belangrijke cruciale rol. Het aantal graden dat een racestuur kan draaien schommelt tussen de 180 en – je leest het goed – 1080. De racesturen met een beperkte rotatie mogen dan weliswaar veel goedkoper zijn. Van de andere kant kunnen ze op geen enkel ogenblik de vergelijking van een echte raceauto doorstaan. Hoe hoger de rotatiegraad, hoe meer realistisch je een racewagen benadert.

De stuurafmetingen

Racesturen van een mindere kwaliteit zijn vaak niet groot. Ze komen nogal onwennig en onhandig over wanneer je gameraces speelt. Dat is één van de hoofdredenen waarom ze niet zo populair zijn bij gamers. Kwalitatieve sturen bootsen echte sturen na qua grootte en design. Ook zijn er stuurwielen op de markt die een formule 1 bolide imiteren. Deze sturen zijn wel aanzienlijk duurder, maar die meerprijs is zeker het geïnvesteerde geld waard. Let op: als je gaat combineren met een playseat moet je goed kijken of de combinatie goed werkt; en of je je stuur ook goed kan plaatsen.

Force feedback en een realistische wegervaring

Force feedback verwijst naar de ervaring van een levensechte weg waar je op racet tijdens het gamespel. Net als dit het geval zou zijn bij een echte race, kan je acties ondernemen op basis van gegevens die het stuur doorstuurt. Het geeft de gamer het gevoel de wagen volledig onder controle te houden.

Bij voorkeur metalen pedalen

Zoals melk bij koffie, zo horen pedalen bij een stuur om te racen. De meeste fabrikanten leveren dit standaard bij een racestuur. Populaire en toonaangevende merken voegen daar altijd metalen pedalen bij. Dit in tegenstelling met de goedkopere merken die plastieken pedalen voorzien. Zij zorgen voor minder duurzaamheid, maar als klap op de vuurpijl zijn ze ook nogal lawaaierig. Als je niet zo nauw moet kijken naar een budget, is het aanbevolen om metalen pedalen te kopen.

De koppeling: een essentieel onderdeel

Of het nu gaat om een gewone race game of een modale auto, de koppeling is sowieso een essentieel onderdeel van een voertuig. Het zorgt dat de gamer een realistische ervaring opdoet. Hoewel een stuurwiel met een koppeling waarheidsgetrouw overkomt met een echte bolide, mag je niet uit het oog verliezen dat het game meer en meer ingewikkeld hierdoor wordt. Misschien is deze optie niet voor alle potentiële gamers het meest geschikt.

Wanneer je er gewend aan geraakt, kan je in sommige gevallen meer gunstige resultaten behalen. Als het geen meerwaarde biedt, bestaat de kans dat de beleving aan het game racen als minder fun wordt ervaren. Als het racestuur van het game standaard met een koppeling wordt meegeleverd, kan je het aanleren om op een gepaste wijze hiermee om te gaan. Als je overweg kan met de koppeling, kan het alleen maar het genot van het spel verbeteren.

De realistische blik van een cockpit

In de cockpit zitten alle componenten aan elkaar vastgekoppeld: de pook, de pedalen en uiteraard het stuur. Bij sommige fabrikanten wordt een ingebouwde cockpit geleverd. Bij sommige merken worden de verschillende componenten apart geleverd en zal je de verschillende onderdelen aan elkaar moeten vastkoppelen. Een cockpit ziet er niet alleen futuristisch elegant en mooi uit, maar straalt ook de realistische blik van een echte racewagen uit.

Aanpassingsmogelijkheid volgens je persoonlijke behoefte

De mogelijkheid om je stuurwiel aan te passen aan je persoonlijke behoefte is een surplus die niet mag worden onderschat. Het draagt bij tot een comfortabel zitje. Volgende instellingen die regelmatig moeten worden aangepast, zijn volgende elementen:

  • de eventuele stuurgevoeligheid
  • de force feedback
  • ABS
  • regeling van de vibratie

Lees de garantievoorwaarden na

Hoe betrouwbaar en stevig is je racestuur en toebehoren? De garantievoorwaarden geven je een indicatie hoeveel vertrouwen een merkproducent in het eigen marktproduct heeft. Bekijk de kleine lettertjes of de leverancier een onderdeel vervangt of dat gratis reparaties zijn voorzien. Het klinkt misschien oubollig, maar hoe langer de looptijd van de garantie is. Hoe groter dat je de kwaliteit van het racestuur mag inschatten. De meeste fabrikanten voegen documentatie toe waar je kan terugvinden wat wel en wat niet onder de garantievoorwaarden wordt verstaan. Overloop deze documentatie nauwkeurig zodat je achteraf niet met de rug tegen de muur komt te staan.

Algemene conclusie bij het kopen van een racestuur

Bij high end gaming draait alles rond de beleving. Hoe het er zo echt mogelijk aan toegaat. Wanneer je plannen hebt om een bepaald budget aan een racestuur te spenderen, moet de race-ervaring een kick geven. Het is belangrijk dat het stuur aan je eigen behoeften voldoet en een comfortabel gevoel geeft. Wanneer je je niet honderd procent op je gemak voelt, moet je er niet aan beginnen. De kans is achteraf klein dat je het stuurwiel vaak gaat gebruiken. Daarom zal je volgende aandachtspunten onder het vergrootglas moeten houden:

  • wat zijn je specifieke behoeften
  • belangrijke info op zoek over je favoriete apparatuur
  • reviews nalezen wat anderen hierover zeggen en welke kritiek ze eventueel spuien
  • stel na wikken en wegen je eigen buckinglist samen

De technische fiches van de 3 beste racesturen

Logitech Driving Force G29

Algemene info

Dit racestuur wordt aangeleverd met zes schakelpook versnellingen en een versnelling in achteruit stand, die je makkelijk kan hanteren. Het apparaat is voorzien van een dubbele gemotoriseerde force feedback en versnellingen in een spiraalvorm. Het racestuur dat speciale LED lichtjes heeft, die aanduiden wanneer je op het juiste ogenblik moet schakelen. Het stuur heeft een diameter van 28 centimeter, omrand met een mooie leren bekleding. De pedalen, die uit metalen platen bestaan, wat automatisch betekent dat ze heel duurzaam zijn. De besturing van het schakelsysteem en de remmen bieden de mogelijkheid dat de gamer zo waarheidsgetrouw mogelijk kan gamen.

Voordelen

+ Het geluidsniveau blijft laag door de versnellingen die spiraalvormig zijn
+ De pedalen zijn makkelijk aanpasbaar
+ Het stuur draait heel soepel
+ Duurzaam materiaal

Nadelen

– Het stuur is qua diameter vrij klein
– Vrij veel kabels

Thrustmaster met model T-GT

Algemene info

Voor race games is dit product het neusje van de zalm. De doorsnede van het stuur is 30 centimeter en biedt een roterende capaciteit van maar liefst 1080 graden. Alle knoppen van de PS4 DualShock Controller zitten aan de voorzijde van het stuur. Dit stuur heeft sowieso de beste force feedback die er momenteel in de handel te verkrijgen is. Het prijskaartje ligt iets hoger als je naar een beperkt budget moet kijken.

Voordelen

+ Uitmuntende force feedback
+ Motor is haast geluidloos
+ Het is speciaal geproduceerd voor Grand Turismo Sport

Nadelen

– Het stuur is niet altijd even soepel

Thrustmaster T-300 RS

Algemene info

Dit product ondersteunt de PS3 en PS4. Het racestuur maakt gebruik van een krachtige motor om voldoende weerstand te bieden wanneer je stuurt, waardoor je het gevoel krijgt de krachten na te bootsen die je in de levensechte wereld ervaart.

Voordelen

+ De force feedback is heel sterk
+ De rotatie gaat tot 1080 graden
+ Een heel duidelijke afgestemde PS4 indeling

Nadelen

– De pedalen zijn nogal fragiel
– De ventilator is nogal luidruchtig