PS5 vs PS4

Nu de nieuwste editie van de Playstation-console is gelanceerd, vraag je je misschien af of het de upgrade waard is of niet.

De onthulling van de PS5 laat wel zien dat het een enorme revisie van het hele systeem is, en waarschijnlijk een zeer verbeterde ervaring zal zijn ten opzichte van de PS4. Er zijn enorme prestatie-upgrades aan de PS5, en alles, van de gebruikersinterface tot de controllers, heeft een complete transformatie ondergaan.

Als je echt op het punt staat om de PS5 te halen, kun je hieronder alle grote verschillen lezen die je kunt verwachten tussen de PS4 vs PS5 en een weloverwogen beslissing nemen.

Hieronder nemen we de grootste verschillen met je door, zodat jij een goede keuze kan maken.

playstationWat is het verschil?

Als je overweegt een PlayStation-console aan te schaffen, heb je een aantal opties om uit te kiezen. Sony ondersteunt nog steeds zijn systeem van de vorige generatie, maar er is nu een nieuwe generatie die nieuwe games, functies en meer brengt voor iedereen die een PlayStation 5 kan kopen. Leveringsproblemen blijven een ding, maar als je moet kiezen, nemen we je mee door alles wat je moet weten over het kopen van een nieuw systeem. PS5 vs. PS4 Pro? Het is vrij simpel.

De verschillen tussen de PS5 en PS4 Pro zijn veel meer dan cosmetisch. Sony heeft ervoor gezorgd dat de PS5 een volledig nieuwe architectuur heeft om aan de hedendaagse standaarden te voldoen. Maar spelers verwachten natuurlijk alleen het beste. Daarom zullen er veel games naar de PS5 komen die niet op de PS4 Pro kunnen draaien, vanwege de pure kracht en snelheid die daarvoor nodig zijn.

Opslag en geheugen

De PS5 maakt gebruik van 6 GB GDDR6 RAM, waardoor het systeem je game beter op het scherm kan weergeven dan de PS4 en PS4 Pro, die een 8 GB GDDR5 gebruikten.

Een ander hoogtepunt van de hardware van de PS5 is dat het een 825 GB SSD gebruikt, waar de PS4 een 500 GB HDD gebruikte, of bij de PS4 Pro een 1TB HDD. Deze overstap naar SSD in de PS5 zal het een voordeel geven in het lezen van gegevens, en zal leiden tot een veel snellere en efficiëntere gameplay-ervaring

Dit leidt ook tot extreem snelle laadtijden. De PS5 kan met 5GB per seconde aan spelgegevens benaderen. Ter vergelijking, de PS4 kon slechts 1 GB laden in 20 seconden.

Videoresolutie

De hoeveelheid grafische kracht die de PS5 heeft, is nodig voor de resolutie output die het bevat. Het ondersteunt 4K-resolutie, en naar verluidt zelfs 8K, hoewel deze functie waarschijnlijk pas over een aantal jaar beschikbaar zal zijn. Ter vergelijking: de resolutie van de PS4 komt uit op 1080p, en de PS4 Pro ondersteunt ook 4K.

De PS5 is uitgerust met een HDMI 2.1-poort, waarschijnlijk voor de vermeende ondersteuning van 8K, maar deze technologie staat echt nog in de kinderschoenen als het gaat om het klaar zijn voor de consument en realistisch om te bereiken. Tot die tijd kan je nog steeds een HDMI 2.0 gebruiken, aangezien deze poorten achterwaarts compatibel zijn.

CPU en GPU

De PS5 is ontegenzeggelijk krachtiger dan de PS4. De GPU van de PS4 werkte op 1,8 TFLOPS, of teraflops, terwijl de PS5 op 10,28 zit, wat het een drastische upgrade maakt. Dit is te danken aan de 36 rekeneenheden van de PS5 die op 2,23 GHz draaien, terwijl de PS4 13 rekeneenheden heeft die op 800 MHz draaien. De PS4 Pro is krachtiger dan de PS4, met een snelheid van 4,2 TFLOPS, maar over het algemeen is de PS5 van een heel ander niveau dan de vorige systemen. Samen met deze hogere snelheid, maakt de PS5 variabele frequentie mogelijk, wat betekent dat de snelheid lager wordt als de GPU minder nodig heeft. De PS4 had deze mogelijkheid echter niet. Hierdoor maakt de PS5 veel efficiënter gebruik van zijn kracht, en op zijn beurt, betere grafische prestaties.

PS5 vs. PS4 Pro: Exclusieve games

Veel van Sony’s eerste slate van first-party games, zoals Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Horizon Forbidden West, en God of War Ragnarok zullen zowel op de PS4 als de PS5 uitkomen. Maar dat is niet met alle games het geval. Er zullen games zijn die alleen beschikbaar zijn op next-gen hardware zoals de PlayStation 5, en dit aantal wordt met de tijd alleen maar groter.

Er zijn al enkele PS5-only games bekend, zoals Marvel’s Spider-Man 2 en Marvel’s Wolverine. Verwacht dat de PS4-ondersteuning de komende jaren langzaam zal afnemen, omdat ontwikkelaars zich volledig op de PS5 en Xbox Series X/S zullen richten.

Previous Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *